Followers

Saturday, October 3, 2009

gempa bumi

389 gegaran gempa susulan


SEORANG anggota pasukan menyelamat berdiri di hadapan kawasan yang teruk dilanda gempa di bandar Padang, Sumatera Barat semalam.


JAKARTA - Ketika para pekerja mencari dan menyelamat sudah 72 jam bekerja keras menggali dan mencari mangsa dari celah-celah runtuhan lebih 11,000 bangunan akibat gempa 7.6 skala Richter Rabu lepas, sejak hari itu Sumatera Barat sudah digoncang 389 kali gempa bumi susulan.

Bagaimanapun, gempa susulan itu yang berukuran lebih kecil iaitu antara tiga hingga empat skala Richter mungkin tidak begitu dirasakan oleh penduduk tetapi masih berkemampuan mengakibatkan bangunan yang telah rosak akibat gempa utama itu tiba-tiba runtuh dan mengancam nyawa.

Ketua Bidang Maklumat Awal Gempa Bumi dan Tsunami, Badan Metereologi Klimatologi dan Geofisika Indonesia, Jaya Murjaya berkata, gempa susulan itu sifatnya hanya menghabiskan tenaga di dalam bumi setelah terjadinya gempa besar.

"Gempa susulan tidak akan melebihi 7.6 skala Richter dan masyarakat tidak perlu takut, tapi waspada saja," katanya dalam laporan agensi berita Antara di Padang semalam.

Sehingga semalam, Pusat Penanganan Bencana di Padang, mencatatkan 448 kematian akibat gempa bumi yang terjadi pada pukul 5.16 petang Rabu itu.

Berdasarkan rekod pihak berkuasa, bilangan mangsa gempa yang cedera parah ialah 237 orang manakala mereka yang mengalami cedera ringan kira-kira 2,100 orang.

Jumlah kematian paling ramai ialah di Kota Padang iaitu 197 orang diikuti di daerah kecil Padang Pariaman (184) dan selebihnya di beberapa kawasan sekitar.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails