Followers

Friday, October 16, 2009

H1n1n rosakan paru-paru


WASHINGTON 16 Okt. - Wabak influenza A (H1N1) mungkin boleh menyebabkan darah beku dan kerosakan luar biasa lain pada paru-paru mendorong doktor untuk mencari jalan penyelesaiannya.

Dua kajian perubatan yang diterbitkan dalam Jurnal Roentgenologi Amerika menunjukkan keperluan untuk memeriksa X-ray dan mesin pemeriksaan X-ray Tomografi Berkomputer (CT) untuk ciri-ciri yang luar biasa.

Kajian itu juga menyatakan selesema babi boleh menjadi sukar untuk didiagnosis pada segelintir pesakit yang sudah teruk.

H1N1 mengakibatkan pandemik dan menjangkiti ramai golongan muda dan awal remaja yang sering terlepas daripada kesan terburuk semasa musim selesema.

"Disebabkan itu, adalah penting untuk semua pakar di klinik mengenal pasti kes-kes berkaitan pandemik influenza H1N1 dalam kumpulan yang berisiko tinggi supaya mereka menjalankan pemeriksaan diagnosis yang sepatutnya.

"Malah, mereka juga perlu memulakan terapi khas untuk anti virus dan bersedia untuk menyediakan pendekatan sokongan bantuan yang intensif," kata Dr. Daniel Mollura dari Institut Kebangsaan Pusat Klinikal Kesihatan di Maryland.

Seorang lelaki pertengahan umur yang mati telah tidak didiagnosis punca kematiannya, namun penemuan luar biasa menerusi hasil X-raynya mungkin boleh membantu para doktor untuk menyelamatkan pesakit lain yang mempunyai persamaan penyakit.

Pasukan Mollura telah menemui imej luar biasa yang dipanggil permukaan gelas tidak jelas dalam paru-paru pesakit menggunakan mesin pemeriksa CT.

Walaupun, pesakit tersebut mengalami kesakitan yang teruk dan demam, namun, hasil pemeriksaan mendapati beliau tidak mengalami demam dan doktor tidak memberikan rawatan untuknya.

Lelaki tersebut meninggal dunia lima hari selepas beliau mendapatkan rawatan di hospital dan hasil pemeriksaan autopsi mengesahkan beliau menghidap selesema babi.

Menurut Mollura dan rakan-rakan sekerjanya, luka pada paru-parunya yang kelihatan pada hasil pemeriksaan menggunakan mesin pemeriks a CT adalah berpadanan dengan kerosakan paru-paru akibat jangkitan virus.

Satu kajian dalam jurnal yang sama, pemeriksaan menggunakan mesin tersebut ke atas pesakit dengan kes-kes selesema babi yang teruk menunjukkan rata-rata mereka mengalami 'pulmonary emboli', yang menyebabkan arteri darah dalam paru-paru tersumbat berdasarkan penemuan sepasukan penyelidik di Universiti Michigan.

Bagaimanapun, ubat antigumpal boleh meleraikan darah beku ini dan menyelamatkan nyawa pesakit.

sumber~utusan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails