Followers

Thursday, October 22, 2009

Paus biru terdampar di pantai California setelah dilanggar kapalPAUS biru sepanjang 21 meter terdampar di perairan pantai utara California, kelmarin berdekatan Fort Bragg, California. Mamalia laut itu mengalami kecederaan besar pada belakang badannya dipercayai dilanggar kapal. - AP


SAN FRANCISCO 22 Okt. - Seekor paus biru betina sepanjang 21 meter yang dipercayai dilanggar kapal dan terdampar di perairan pantai utara California, dianggap oleh para saintis sebagai perkara yang jarang-jarang berlaku.

Ahli biologi hidupan liar perkhidmatan perikanan laut, Agensi Pentadbiran Laut dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA), Joe Cordaro berkata, paus itu mulanya dikesan di pantai berdekatan Fort Bragg di wilayah Mendocino malam Isnin, beberapa jam selepas sebuah kapal kajian laut dilaporkan terlanggar seekor paus pada jarak beberapa kilometer.

Paus biru adalah mamalia terbesar dunia.

Universiti Negeri California memeriksa badan paus yang terdampar di sebuah teluk berbatu itu.

"Saya sangat bersemangat dapat melihat sendiri haiwan tersebut," kata pensyarah kajian mamalia, Thor Holmes. Dia pernah memeriksa banyak spesies paus tetapi tidak pernah bertemu dengan paus biru.

"Terdapat dua luka yang dalam dan teruk pada bahagian belakang paus itu, yang mana sekurang-kurangnya satu luka yang cukup dalam untuk menembusi sehingga tulang belakang.

"Selain itu ia berada dalam keadaan yang sihat," kata Holmes.

Amat luar biasa untuk paus biru terdampar di pantai, kata Cordaro.

Minggu lepas, seekor paus biru yang lain terdampar di wilayah Monterey selepas dilanggar sebuah kapal.

Sebelum itu, kali terakhir paus biru terdampar pada pantai California ialah pada 2007.

"Paus itu biasanya berada jauh di tengah lautan memandangkan ia adalah haiwan laut dalam," kata Cordaro.

Walaupun paus biru adalah haiwan terancam, pakar berkata bilangan mereka kini telah bertambah sebanyak beberapa ribu.

Sesetengah paus biru mendapatkan makanan di kawasan perairan California Tengah dan Utara, sekitar waktu ini setiap tahun sebelum berhijrah ke tempat lain untuk membiak, kata Profesor Madya Zoologi di kampus Humboldt, Dawn Goley.

Pengkaji telah mendapatkan sampel kulit dan lemak haiwan berkenaan untuk melihat jenis-jenis bahan cemar yang dihadapinya dan kumpulan populasi asalnya. - AP

sumber~utusan

3 comments:

  1. nape blh xciden....?.. nih mesti paus rempit nih... tak patuhi lampu isyarat....

    ReplyDelete
  2. waduh besar banget paus nya gimana ngangkatnya tuch mas

    ReplyDelete
  3. Thanks 4 visit my blog, keep post..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails