Followers

Saturday, October 17, 2009

Sahabat berkumpulan ada etikanya.....


Ketebukaan
>>Apabila anda memiliki sahabat lebih daripada seorang,sudah tentu kamu bersikap terbuka dalam menerima kelebihan dan kekurangan masing-masing.Lantaran itu, kamu tidak blh cepat melatah atau melenting salah seorang daripada mereka seolah-olah mengetepikan kamu dalam satu-satu perkara yg dilakukannya.

Jujur
>>Tidak kira walau apa juga keadaan setiap individu memiliki sikap jujur.Kita perlu jujur pada diri sendiri,jujur dalam perlaku serta jujur pada persekitaran.Dalam persahabatan,kejujuran mempunyai pengaruh yg cukup besar.Jadi,luahkan pendapat dan pandangan kamu pada sahabat secara jujur.

Sepakat
>>Dalam persahabatan,masing-masing perlulah menerima dan mendengar nasihat serta pandangan yg diberikan.Setiap kali berhasrat untuk melaksanakan sesuatu aktiviti secara berkumpulan,pastikan kamu dan sahabat-sahabat yg lain saling berbincang.

Saling mengingatkan
>>Ada kalanya kita lupa pada sebuah janji atau tugas yg harus dilaksanakan bersama-sama.Dalam persahabatan,Kamu perlu rajin dan kerab mengingatkan antara satu sama lain.Walaupun dalam keadaan yg sangat sibuk,kamu perlu berusaha untuk melakukan yg terbaik buat si sahabat.

Berkorban Dan Berkongsi
>>Sikap suka berkorban dan sedia berkongsi adalah faktor yg mampu medorong mengukuhkan lagi sesebuah hubungan bersahabatan yg terjalin.Mungkin salah seorang daripada sahabat kamu itu gemar memilih kamu untuk dijadikan sebagai tempat yg paling selesa bagi dirinya meluahkan perasaan.


PANDUAN MENGERATKAN HUBUNGAN
PERSAHABATAN
a) selalu bertanya khabar
b) kerab menhabiskan masa bersama sahabat
c) Tidak mengharabkan balasan
d) Sentiasa ikhlas
e) Tidak menikam sahabat dari belakang
f) Tidak menipu
g) Saling menghargai antara satu sama lain

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails