Followers

Saturday, October 3, 2009

sottong pembunuh manusia

Sotong pembunuh manusia

Pencemaran laut punca sotong kering dan ikan bilis mengandungi toksik.


HATIJAH mengingatkan bahawa hormon dalam badan boleh terjejas akibat pengambilan makanan tercemar.

MAKANAN laut sememangnya digemari ramai. Sama ada kering mahupun basah, ia pasti menjanjikan sajian yang melambai selera.

Sotong dan udang kering, begitu juga ikan bilis merupakan hidangan atau bahan masakan popular bagi hampir semua etnik di Malaysia.

Bagaimanapun, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) minggu lepas mendakwa, sotong kering yang dijual di pasaran dicemari kandungan kadmium yang tinggi hingga boleh menyebabkan kanser payu dara dan prostat.

Kadmium adalah metallohormone beracun yang bertindak sebagai estrogen serta androgen yang mampu menyebabkan kanser payu dara dan prostat.

Penemuan terbaru itu berdasarkan kajian ke atas enam sampel sotong kering yang dijual di pasaran di Pulau Pinang sejak sebulan lalu.

Paling mengejutkan, satu sampel mempunyai paras kadmium 4.33 ppm (bahagian persejuta), iaitu empat kali ganda daripada kadar yang dibenarkan Peraturan Makanan 1985.

Selain sotong kering, tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium namun jumlahnya lebih rendah.

Tahukah anda bahawa semua ini disebabkan pencemaran laut yang turut memberi kesan buruk secara global?

Sebenarnya, masih ramai yang tidak tahu bahawa makanan yang menjadi kegemaran mereka selama ini dapat mengancam nyawa.

Namun jangan salah faham kerana kehadiran kadmium dalam sotong kering bukan disebabkan kaedah pengawetan.

Kadmium

Puncanya akibat kenaifan manusia sendiri yang memandang enteng aspek penjagaan ekosistem marin.

Tanpa disedari, hakikatnya kita telah menghadam banyak sisa toksik dan racun di dalam badan apabila menjamah pelbagai jenis hidupan laut yang tercemar.

Pembuang sampah sarap, sisa industri dan minyak dikenal pasti sebagai angkara utama manusia yang mengganggu dan seterusnya membunuh habitat serta hidupan marin.


IKAN bilis juga mempunyai kadar kadmium yang tidak boleh dipandang mudah.


Menurut pegawai penyelidik CAP, Hatijah Hashim, perbuatan manusia mencemarkan laut hanya akan mengundang kemudaratan kepada kehidupan manusia sendiri.

“Hidupan laut yang tercemar sememangnya mengandungi kadmium, tidak terkecuali sotong,” ujarnya.

Ini bermakna kandungan kadmium sudah wujud dalam sotong basah ketika ia hidup lagi di habitatnya lagi.

“Kadmium dalam sotong kering itu bukan hadir disebabkan kaedah pengawetan, sebaliknya ia sudah wujud ketika kewujudannya sebagai sotong basah lagi,” ujarnya.

Tambahnya: “Makanan yang mengandungi kadmium ibarat tiada khasiatnya langsung.

“Puncanya ialah sikap manusia yang enggan menjaga kebersihan laut. Akibatnya, badan kita akan menerima makanan yang tidak bersih sekali gus mengganggu sistem hormon di dalam badan.”

Walau bagaimanapun hujahnya, kesan yang diperoleh bergantung kepada tahap imunisasi tubuh individu.

Bagi mengelakkan kesan berpanjangan, pengguna dinasihatkan supaya mengambil bahan makanan tersebut dalam kuantiti yang kecil atau lebih baik mengelak daripada memakannya.

Kadmium merupakan sejenis logam berat yang berbahaya kerana elemen ini berisiko tinggi terhadap pembuluh darah.

Ia memberi kesan terhadap kesihatan manusia untuk jangka masa panjang khususnya hati dan ginjal.

Kesan pengambilan logam toksik yang berlebihan ini boleh mendedahkan seseorang kepada kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang.

Kesan jangka pendek pula boleh dilihat melalui tanda-tanda seperti demam, sakit kepala, berpeluh berlebihan, otot menggigil dan keresahan.

Kadmium juga terhasil daripada pembakaran bahan buangan dari rumah atau industri, pembakaran arang batu dan minyak.

Asap kenderaan, penghasilan bateri dan cat, industri pemprosesan logam, pengangkutan dan pembuangan sampah turut menjadi punca material beracun itu.

Bahan makanan kering yang diimport dari negara-negara luar khususnya, tidak banyak dipantau atau diuji terlebih dahulu sebelum dipasarkan.

Kajian rambang perlu dilakukan bagi mengesahkan kuantiti kandungan kadmium di dalam makanan yang telah diawet kerana dikhuatiri melebihi had yang dibenarkan.

sumber~kosmo

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails