Followers

Wednesday, October 14, 2009

Ujian buat Ferguson

Ujian buat Ferguson


FERGUSON berdepan hukuman berat daripada FA England ekoran kritikannya terhadap pengadil, Alan Wiley.


LONDON – Tahap kesabaran pengurus Manchester United, Alex Ferguson sekali lagi bakal uji.

Kali ini, dia akan berdepan dengan pengadil yang sering memberikannya kedukaan apabila United menyambung aksi Liga Perdana England minggu ini.

Mark Clattenburg yang sering menimbulkan kemarahan Ferguson akan ditugaskan sebagai pengadil ketika United menentang Bolton Wanderers di Old Trafford Sabtu ini.

Seorang bekas pengadil berkata, pemilihan Clattenburg itu sebagai percubaan untuk mengenakan Ferguson di atas tindakannya menyelar tahap kecergasan pengadil, Alan Wiley sebelum ini.

“Clattenburg akan mengadili perlawanan di Old Trafford? Satu tindakan bijak.

“Saya pasti mereka (Persatuan Bola Sepak England) melakukannya dengan tujuan untuk mengenakan Ferguson berikutan layanan buruknya terhadap Wiley,” kata bekas pengadil antarabangsa itu.

Ferguson yang ketika ini berdepan hukuman atas tindakannya menyerang peribadi Wiley pernah dikenakan penggantungan dua perlawanan dan denda £5,000 (RM27,006) selepas mengeluarkan kata-kata kesat kepada Clattenburg pada November 2007.

Ferguson juga pernah mengutuk Clattenburg selepas pengadil itu melayangkan tujuh kad kuning kepada pemain United ketika bertemu Tottenham Hotspur pada Februari tahun lalu.

Ekoran tindakan Ferguson itu, United turut didenda £25,000 (RM135,092).

“Kamu sentiasa untuk cuba berada di posisi yang terbaik bagi membuat keputusan. Lupakan tentang isu kecergasan Wiley kerana jika kamu lihat semula keputusan yang dibuat olehnya, ia sentiasa tidak ada cacat cela,” kata Clattenburg. – Agensi

sumber~kosmo

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails