Followers

Wednesday, September 15, 2010

Keluarga Sosilawati mahu tulang, cebisan mayat mangsa diperiksa sekali lagi di luar negara

SATINAH meninggalkan pekarangan Hospital Kuala Lumpur  selepas menjalani ujian DNA di sini, semalam.
SATINAH meninggalkan pekarangan Hospital Kuala Lumpur selepas menjalani ujian DNA di sini, semalam.
Keluarga Sosilawati mahu tulang, cebisan mayat mangsa diperiksa sekali lagi di luar negara

BATU PAHAT: Keluarga Datuk Sosilawati Lawiya akan menghantar tulang dan cebisan mayat yang diperoleh daripada polis ke luar negara bagi ujian asid deoksiribonukleik (DNA) kedua bagi memastikan ia benar-benar milik ahli perniagaan itu.

Adik kepada jutawan kosmetik itu, Masturi Lawiya, 42, berkata ia bukan bagi menyangkal ujian dibuat pihak berkuasa negara ini, sebaliknya lebih kepada mendapatkan pendapat kedua.
“Kami kami masih menunggu keputusan ujian itu, bagaimanapun kami tidak putus berdoa dan mengharapkan keajaiban berlaku jika Kak Wati masih lagi hidup.

“Walaupun selepas ini jika ujian itu positif mengesahkan cebisan serta apa jua yang ditemui milik Kak Wati, kami sekeluarga mahu ujian kedua di luar negara sama ada di Singapura atau Thailand,” katanya ketika ditemui di Surau Al-Hidayah Kampung Sri Menanti di sini, semalam.

Masturi berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai hasil ujian DNA yang masih belum dikeluarkan polis sejak penemuan lokasi pembunuhan empat mangsa itu.

“Kami yakin Kak Wati masih hidup dan selamat dan dia mungkin disembunyikan di satu lokasi lain,” katanya.
Sementara itu, kira-kira 100 penduduk kampung berkenaan mengadakan solat jenazah ghaib dan doa selamat di surau berkenaan sebagai tanda penghormatan terakhir kepada Sosilawati yang disifatkan penduduk kampung sebagai dermawan sejati.

Di KUALA LUMPUR, ibu kepada pemandu peribadi Sosilawati, Kamaruddin Shansuddin, 44, dan ibu perunding kewangan peribadi CIMB, Noorhisham Mohamad, 38, menyerahkan sampel darah masing-masing di Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk ujian DNA, semalam.

Ibu Kamaruddin, Zainab Ahmad, 73, berada di HKL kira-kira jam 2.30 petang selepas menghadiri majlis tahlil di rumah Sosilawati di Gombak, pada sebelah pagi.

Ibu Noorhisham, Satinah Mokhtar, 50-an, pula berbuat demikian kira-kira jam 12 tengah hari.

Kakak Kamaruddin, Ramlah, 49, berkata ibunya dihubungi Polis Bukit Aman untuk menyerahkan sampel darah di HKL untuk tujuan pengecaman.

Beliau berkata, sebelum itu, ibunya dan beberapa ahli keluarga menemani anak saudaranya, Khairul Izuan Ismail, 29, memberi keterangan di Balai Polis Dang Wangi.

Khairul Izuan, diminta memberi keterangan bagi membantu siasatan berikutan dia individu terakhir dihubungi Kamaruddin kira-kira jam 5 petang, 30 Ogos lalu.

“Kama (Kamaruddin) memberitahu Khairul Izuan ada urusan di Banting dan meminta menelefonnya semula sebelah malam. Bagaimanapun, Khairul Izuan hanya menelefonnya pagi Selasa tetapi gagal,” katanya.

Adik Noorhisham dikenali sebagai Azlan ketika dihubungi mengesahkan menghantar ibunya, Satinah ke HKL untuk menyerahkan sampel darah dan sebelum itu membawanya ke Ibu Pejabat Polis Dang Wangi apabila dipanggil untuk memberi keterangan.

sumber~Berita Harian

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails