Followers

Monday, September 13, 2010

Kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya- Mencari Bukti Mangsa Dibunuh

Cari bukti mangsa dibunuh

KUALA LANGAT 13 Sept. - Suspek utama iaitu seorang peguam bergelar Datuk yang ditahan kerana dipercayai terlibat membunuh Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lelaki lain baru-baru ini dibawa sekali lagi ke lokasi kejadian di Ladang Gadong dekat sini hari ini bagi membantu siasatan.
Difahamkan, ini merupakan kali kedua polis membawa suspek itu ke ladang tersebut yang dikatakan menjadi tempat keempat-empat mangsa dibunuh, dibakar dan abunya dibuang di Sungai Kanchong Laut, tidak jauh dari situ.
Sumber polis memberitahu, suspek dibawa kira-kira pukul 3 pagi ke ladang itu selama hampir sejam oleh sepasukan polis ketika pasukan forensik polis dan sekumpulan pegawai Jabatan Kimia melakukan siasatan menyeluruh dan terperinci untuk mencari bukti dalam kes tersebut.
Sosilawati, jutawan kosmetik berusia 47 tahun itu bersama pembantu peribadinya, Kamaruddin Shamsudin, 44; peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32, dan pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu.
Usahawan wanita terkenal itu dikatakan telah mengadakan pertemuan dengan suspek bagi urusan pembelian ladang seluas 1.6 hektar milik suspek sebelum berita kehilangannya dilaporkan.
Semalam, polis mengesahkan empat suspek yang ditahan mengaku mereka memukul kesemua mangsa hingga mati, dibakar dan abu mayat dibuang ke sungai.
Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin semalam memberitahu, pihaknya tidak dapat mengesahkan kematian keempat-empat mangsa sehingga mendapat pengesahan menerusi ujian asid deoksiribonukleik (DNA).
Sementara itu, tinjauan di pejabat peguam tersebut yang terletak bertentangan dengan Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat, terdapat pita kuning Polis Diraja Malaysia diletakkan pada pintu premis itu.
Pasukan polis juga masih mengawal ketat jalan masuk ke ladang tersebut dan petugas-petugas media yang menunggu di situ tidak dibenarkan masuk ke dalam seperti semalam.
Namun, keadaan itu tidak begitu sesak berbanding semalam berikutan orang ramai yang singgah untuk mengetahui lebih dekat tentang kes pembunuhannya di luar jangkauan minda itu.

sumber~utusan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails