Followers

Thursday, October 15, 2009

Bayar RM1 bagi seekor tikus


Hariadi Bunafin (kanan) menerima bayaran sebanyak RM2 daripada pegawai Jabatan Kesihatan DBKL sebaik sahaja menyerahkan dua ekor tikus yang berjaya ditangkapnya semasa kempen menghapuskan tikus di Pasar Pudu, kelmarin.


KUALA LUMPUR 13 Okt. - Ketika berjalan di ibu negara terutama di kawasan pasar dan gerai-gerai makanan, terserempak dengan tikus adalah satu perkara yang biasa.

Walaupun satu perkara biasa tetapi semua orang tahu dan menyedari bahawa tikus adalah lambang kekotoran dan pembawa penyakit.

Namun, kita tidak pernah serius dalam membasmi haiwan tersebut menyebabkan populasi haiwan itu di ibu kota semakin membesar dan tidak mustahil sukar dikawal jika tidak langkah pengawalan awal dilakukan.

Menyedari perkara itu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengambil inisiatif untuk mengekang pembiakan tikus-tikus di sekitar ibu kota.

Kempen memerangi tikus di pasar-pasar utama telah dijalankan sejak awal tahun lagi.

Timbalan Pengarah Jabatan Kesihatan DBKL, Dr. Ahmad Zaidi Zainal Abidin berkata, Pasar Pudu merupakan pasar yang ketiga menjalankan kempen menangkap tikus pada tahun ini.

"Sebelum ini, DBKL telah menjalankan kempen seumpama itu di Pasar Datuk Keramat pada 12 Februari lalu.

"Sepanjang dua bulan menjalani kempen tersebut, peniaga dan penjaja di sana berjaya menangkap sebanyak 2,406 ekor tikus.

"Kemudian, kempen tersebut diteruskan di Pasar Chow Kit selama lima bulan bermula Mei lalu dan kita berjaya menangkap 8,459 ekor haiwan itu.

"Kali ini, DBKL melalui Jabatan Kesihatan akan bekerjasama dengan peniaga dan penjaja di Pasar Pudu sehingga 12 Disember nanti untuk menghapuskan tikus," katanya selepas pelancaran kempen itu semalam.

Sebanyak 500 perangkap tikus disediakan oleh DBKL bagi membantu peniaga menangkap tikus.

Malah, DBKL akan membayar RM1 bagi setiap ekor kepada individu yang berjaya menangkap haiwan berkenaan.

"Kita telah memperuntukkan sebanyak RM20,000 untuk kempen ini melibatkan semua kos termasuk juga pembelian perangkap tikus dan ganjaran kepada orang ramai," ujar Ahmad Zaidi lagi.

Sementara itu, Presiden Persatuan Penjaja-Penjaja dan Peniaga-Peniaga Pasar Pudu, Jeff Tan Ker Chiang berkata, pihaknya menyambut baik kempen yang dijalankan oleh DBKL itu.

"Kami mengalu-alukan kempen yang baik seperti kempen memerangi tikus ini. Ini merupakan kali kedua program seumpama ini dilakukan selepas kali pertama pada tahun lalu.

"Kami menyedari ancaman haiwan berkenaan apatah lagi, kawasan pasar seperti di sini merupakan tempat kegemaran haiwan berkenaan kerana terdapat banyak makanan," katanya.

Tambah Jeff Tan lagi, melalui kempen tahun lalu, para peniaga dan penjaja menyedari kepentingan kempen berkenaan.

"Namun begitu dalam tempoh sebulan hingga enam bulan selepas kempen menangkap tikus berkenaan selesai, bilangan tikus kembali bertambah.

"Kami menyarankan agar kempen seperti ini dilakukan sekurang-kurangnya dua kali setahun supaya masalah ini dapat dibendung sepenuhnya," katanya.

Tahun lalu, sebanyak 3,695 ekor tikus berjaya ditangkap oleh peniaga dan penjaja di Pasar Pudu.

Haiwan-haiwan tersebut akan dikumpul oleh DBKL setiap hari dan peniaga dan penjaja akan mendapat ganjaran terus sebaik sahaja menyerahkan tikus-tikus berkenaan.

Utusan Malaysia difahamkan, tikus-tikus yang berjaya ditangkap akan dihantar ke Pusat Kurungan Haiwan di Jalan Air Panas, Setapak untuk dihapuskan dengan kaedah klorofo

sumber~utusan malaysia

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails